Motorolie til din motorcykel?

Hvilken type motorolie skal din motorcykel have?

Er det ved at være tid til, at du igen skal mærke vinden gennem håret, når du suser i svingene på din motorcykel, og er du derfor så småt gået i gang med klargøringen? Inden din motorcykel igen skal ud at køre, er det vigtigt, at du blandt andet har styr på motorolien. Hvilken type motorolie skal din motorcykel bruge, trænger den til at blive skiftet, eller skal du bare have fyldt motorolie på? Læs med og få nogle af svarene her!

Hvilken funktion har motorolie?

Motorolie hjælper din motorcykels motor med at fungere optimalt på tværs af forskellige temperaturer.

En semisyntetisk motorcykelolie bidrager til et blødt gearskifte, når du er ude og skal mærke vinden på vejene. En 10W/40 motorolie fra Goldenstone passer til alle motorcykeltyper, der bruger 10W/40 motorolie, herunder både en Suzuki, Yamaha, Kawasaki mm.

Når din motorcykel skal have skiftet motorolie, eller når du er løbet tør og skal have bestilt nyt, kan du med fordel bestille din motorolie online. Når du køber online får du altid gode priser på din motorolie uden at skulle gå ned på kvaliteten.

Hvorfor skal man få kostvejledning?

Mange mennesker har et oprigtigt ønske om at tabe sig og har forsøgt med slankekure uden at komme i mål, mens andre lykkes med vægttabet gennem slankekur for derefter at tage vægten på igen.

Ofte er der mange faktorer, der er afgørende for, hvor meget vi indtager, hvad vi indtager og hvornår vi indtager det. Af det nedenstående kan du se nogle eksempler på, hvad der kan påvirke vores kostvaner:

 • Vi har vaner og traditioner
 • Vi glemmer eller mister evnen til at vurdere vores sult på mæthed
 • Vi er høflige og vil ikke sig ’nej tak’
 • Vi har for travlt til at vælge det rigtige og fornuftige mad
 • Vi tror, at vi har kendskab til, hvad der er godt og skidt for os at spise
 • Vi er ”spiseblinde”, hvilket betyder, at vi tror, vi har styr på, hvor meget og hvad vi spiser

Mange mennesker har et oprigtigt ønske om at tabe sig og har forsøgt med slankekure uden at komme i mål, mens andre lykkes med vægttabet gennem slankekur for derefter at tage vægten på igen.

Hvad fokuserer en kostvejleder på?

Hvis du vælger at søge kostvejledning, vil en kostvejleder være tilbøjelig til at fokusere på, at vægttabet ikke blot skal være en kur, men derimod en livsstilsændring. Under forløbet hos en kostvejleder vil du både blive klogere på dig selv, dine madvaner og blive bedre rustet til at vurdere, hvad der fungerer for dig, og hvad der ikke gør.

Helt generelt er kostvejlederens mål:

 • At bearbejde menneskers holdning til madvarer og madvaner
 • At motivere til sygedomsforebyggelse gennem omlægning af kost og livsstil
 • At bevidstgøre om tilsætningsstoffers og pesticiders skadevirkninger
 • At sammensætte en individuelt tilpasset kost til sygdomsramte
 • At kunne indgå som støttende faktor til andre behandlingsformer
 • At udforske nye sammenhænge mellem kost, livsstil, helbred og sygdomme

Hvad laver en ortopædisk skomager?

Hvad er ortopædi?

Ortopædi er læren om behandlingen af medfødte og erhvervede funktions- og bygningsfejl i sener, knogler, led og muskler. Dvs. ortopædisk arbejde har til formål at bevare og genskabe funktionerne i menneskets bevægeapparat. Det kan være, at nogen er født med et ben en smule længere end det andet, hvilket gør, at de ikke kan gå i fabriksfremstillet sko og støvler, da det vil bringe ubehag i længden og en dårlig ryg. Hertil kan en ortopædisk skomager hjælpe, ved at fremstille en special sko, hvor en indlægning kan sættes i skoen, der skaber en forhøjning, sådan at begge ben bevæger sig på samme niveau. Sådan en lille forhøjning kan gøre en verdens forskel for personen, der havde brug for det, og derfor er ortopædisk arbejde – såsom ortopædiskomageri – en givende og hjælpsomt kunst!

Arbejdet som ortopædisk skomager

I arbejdet som ortopædisk skomager hjælper du mennesker med vanskeligheder via dine håndarbejdsevner. En ortopædisk skomager syr fodtøj til mennesker, som ikke kan bruge fabriksfremstillede sko og støvler. Der kan være adskillige grunde til, at nogle mennesker ikke kan bruge fabriksfremstillede sko og støvler: alt fra mindre skavanker til et mere seriøst handicap. En ortopædisk skomager undersøger først kundens fødder, når de skal sy fodtøj til dem, og tager stilling til, hvordan fodtøjet bør designes for at hjælpe på deres fodlidelse. I nogle tilfælde kræver det specialdesignet ortopædisk fodtøj, hvorimod i andre tilfælde kræver det blot et indlæg i skoen, som giver en forhøjning til det ene ben. Arbejdet som ortopædisk skomager er altså et oldgammelt håndarbejde-fag, som kræver formsans, håndelag, sans for præcisionsarbejde og ønsket om at hjælpe andre!

Hvordan bliver man ortopædisk skomager?

I dag findes der ikke længere en uddannelse til at blive ortopædisk skomager. For at lære faget kræver det at du selv opsøger en ortopædisk skomager, hvor oplæringen kan finde sted. Det er altså et unikt job og en unik uddannelse, som kræver at du selv opsøger det og kaster dig ud i udfordringen. Skomageri er en oldgammel kunst, som stadig sættes pris på den dag i dag. Og ikke mindre sættes der pris på en pæn og håndlavet ortopædisk sko, der kan gøre en verdens forskel for den person, der har brug for det!

Smerte efter rodbehandling? Læs hvad det kan betyde

En rodbehandlet tand, der gør ondt

Smerter efter rodbehandling kan forårsages af adskillige grunde. Det er helt naturligt at opleve smerter de første par dage efter rodbehandlingen, da det er en almindelig følge på et kirurgisk indgreb. Det er først et problem, hvis smerterne ikke forsvinder efter en uges tid. Når det er tilfældet, skal du kontakte din tandlæge, for at få din tand tjekket. Det kan også være, at du først mærker smerte flere måneder senere. Ofte skyldes dette, at der er opstået endnu en betændelsestilstand inde i tanden. Det kan være fordi, at tanden ikke er renset fuldkomment for bakterier under første rodbehandling, men det kan også være fordi, at den gamle rodbehandling blev utæt.

Hvad skal du gøre?

Du skal ikke tøve med at kontakte tandlægen, hvis du oplever smerter i din rodbehandlet tand nogle måneder efter tandbehandlingen. I sådanne tilfælde vil din tandlæge nemlig taget et røntgenbillede af tanden for at se, hvordan tandens indre tilstand er. Skyldes smerterne f.eks. betændelse, kan det være, at din tandlæge muligvis forsøge at lave en ny rodbehandling. Alternativt kan din tandlæge måske anbefale en rodspidsoperation, hvis de vurderer, at det ville være mere effektivt, og i sidste instans kan de finde på at fjerne selve tanden.

Hvorfor opstår det, og hvordan forebygger du det?

Jo tidligere du får din tand undersøgt, jo større chance er der for at din tandlæge kan behandle problemet, inden det udvikler sig yderligere. Når en tand i det hele taget skal rodbehandles, så er det et tegn på, at der ikke blev sat ind i tide, mens det stadig kunne forebygges. Årsagen er typisk et ubehandlet hul i tanden, som til sidst bliver så dybt, at hullet involverer tandens nerve. Vil du derfor undgå en rodbehandling er regelmæssige tandlægetjek en rigtig god ide, og det er altid godt at huske god mundhygiejne ‒ børst gerne to gange om dagen og brug tandtråd.

Cykling er sundere end du tror!

Med en cykel kommer du billigt og sundt fra A til B

At cykle er altid bare en god ide. Det er både billigere og sundere end alternativer som biler, busser eller elløbehjul. Der er faktisk enormt mange fordele ved at cykle ‒ mere end bare at spare en masse penge. Ved at cykle dagligt til og fra arbejde, eller blot rundt omkring i byen, kommer du hurtigt til at opfylde minimumskravet for den daglige aktivitet, der anbefales af WHO. Ved at opfylde dette krav ‒ altså at få nok motion i din hverdag via cykling ‒ så reducerer du risikoen for en lang række sygdomme: alt fra hjerte-kar sygdomme til blodpropper, forhøjet blodtryk, type 2 diabetes, depression, demens og meget mere. Det er altså altid en gode ide at være fysisk aktiv dagligt ‒ og det bliver hurtigt rigtigt nemt at være det med en cykel!

At cykle er bedre for miljøet, økonomien og individet

Udover at reducere risikoen for en lang række sygdomme ‒ og udover at være et billigere alternativ til biler, busser o.l. ‒ så er det også meget mere miljøvenligt at cykle! At cykle er sådan set en emissionsfri handling, hvilket f.eks. er med til at forbedre luftkvaliteten. Ved at forbedre luftkvaliteten mindskes risikoen for sygdomme, da der ofte kan være en forbindelse mellem visse sygdomme og luftforurening. Men der er flere fordele ved at cykle: faktisk booster det også økonomien og letter sundhedsvæsnet! Ved at have sundere borgere, der til dagligt er fysisk aktive, giver det på længere sigt et bedre helbred, hvilket kan lette sundhedsvæsnet en del. Det er alts1å også mange samfundsomkostninger, der spares på, så det er både bedre for økonomien, individet og miljøet generelt!

Køb en cykel hos din lokale cykelforhandler

Er du overbevist om, at cykler er en genial opfindelse, og tænker, at du simpelthen må have fat i en, så kan du altid tage et kig forbi din lokale cykelforhandler og købe en cykel. Så gør du både dig selv, samfundet og moder jord en god gerning ‒ det jo kun win-win!

Få kiropraktik under graviditet og undgå smerter

Mange gravide kvinder udvikler ofte smerter tværs over lænden og i bækkenet, hvor smerterne trækker om i lysken og/eller i det ene ben. Det er forskelligt, hvornår disse smerter opstår, men nogle gravide oplever dem allerede i slutningen af det første trimester, selvom maven ofte ikke fylder det store på dette tidspunkt. Når maven begynder at fylde meget, får kvinden ændret sit bevægelsesmønster, hvor kroppens nye tyngdepunkt belaster rygsøjlens facetled, hvorfor det kan være en rigtig god ide med kiropraktik til gravide.

Mange gravide kvinder antager ofte, at de har bækkenløsning, men det er heldigvis de færreste kvinder, der har bækkenløsning. Derimod har mange kvinder et låst bækkenled i stedet for, der er forårsaget af den øgede belastning under graviditeten.

Bækkenløsning er ensbetydende med, at der opleves udtalt løshed i 2 eller 3 af bækkenets 3 led. Hvis en gravid kvinde får dette, forsvinder det først, når kvinden har født. For at minimere smerterne anbefales kvinder med bækkenløsning at ligge ned, da det aflaster bækkenet.

Behandling af smerter hos gravide

De smerter hos gravide, der er til stede pga. ledfastlåsninger og muskelsmerter, kan heldigvis behandles med god effekt hos en kiropraktor. Til at minimere smerterne vil den gravide typisk skulle igennem nogle af følgende behandlinger:

 • Manipulation
 • Triggerpunktsbehandling
 • Akupunktur
 • Massage

Hvis graviditeten er den primære årsager til, at smerterne er opstået, ses det typisk, at smerterne først forsvinder igen efter graviditeten. Såfremt dette er tilfældet, er det fordelagtigt at modtage behandling under graviditeten frem til fødslen.

Behandling af smerter efter fødsel

Efter fødslen har de kvinder, der har oplevet smerter under graviditeten, også god gavn af kiropraktorbehandling efter fødslen. Dette hænger sammen med, at fødslen er en stor belastning for lænderyggen samt bækkenet, og der kan her være opstået funktionelle forstyrrelser i leddene og musklernes bevægelser. Disse skal forsøges at minimeres og normaliseres hurtigst muligt for at opnå smertelindring og bedre funktion, hvilket sikrer, at den nye moder er klar til at håndtere de opgaver, der medfølger, når man får et barn såsom amning og pasning af den nyfødte.

Mørklægningsgardiner giver bedre søvn

De fleste af os foretrækker, at det er mørkt, når vi sover, men måske titter der alligevel lidt lys ind i bunden af gardinet, som måske ikke lukker helt tæt. Men når vi skal sove, er det bedst, at der er fuldstændig mørkt. Læs med her og hør mere om, hvorfor mørke er godt, og hvorfor du dermed vil have gavn af at investere i gode mørklægningsgardiner hjemme hos dig.

Vigtigt at sove i mørke

Vores døgnrytme justeres af lys og mørke, da det er den måde, vi vurderer, hvorvidt det er tid til at være vågen eller til at sove. Mørket er dermed afgørende for en god og tryg nattesøvn. Når vi sover i mørke omgivelser, giver vi nemlig vores krop de bedste forudsætninger for at restituere og finjustere, og det er dermed den måde, hvorpå vi bedst tager hånd om både vores hjerne og vores krop, som dagligt er på noget af et arbejde for os.

Lad ikke lys forstyrre søvnen

Når mørket giver de bedste forudsætninger for en god og udhvilende natsøvn, er det dermed en god ide, at du ikke lader lyskilder forstyrre din søvn. Selv små mængder lys vil nemlig kunne forstyrre. Det kan fx være en gadelygte fra vejen eller lys i et vindue i bygningen overfor. Derfor er det rigtig vigtigt med gardiner i de rum, hvor der soves.

Derudover er det også en ide, at du øver dig i at tænde en minimal mængde lys, hvis du eksempelvis skal på toilettet om natten, da du på den måde undgår at påvirke nattesøvnen mere end nødvendigt. På samme måde anbefales det, at du slukker for det blå lys fra diverse skærme eller bruger et filter et par timer inden, du skal sove.

Mørklægningsgardiner giver den optimale søvn

For at være sikker på, at du sover i mørke omgivelser og dermed giver din krop bedst mulighed for at få en god natsøvn og være udhvilet til den næste dag, er det en god ide, at du investerer i mørklægningsgardiner i de rum i dit hjem, hvor der bliver sovet. Det gælder både i soveværelset, men også på børneværelserne, hvor mørke ligeledes er vigtigt for at din børn hver morgen kan være friske og veludhvilede.

Der findes i dag et stort udvalg af mørklægningsgardiner. Nogen af højere kvalitet end andre. For at få den bedste mørklægning på dit soveværelse, kan du kontakte en specialist, som kan hjælpe med at udforme mørklægningsgardiner specifikt til dine vinduer. På den måde vil du få et skræddersyet mørklægningsgardin, som vil kunne lukke alt lys ude og dermed lade dig få en god nattesøvn, så du kan være fuldt udhvilet, når du vågner om morgenen.

Pas på dit helbred – undgå støv!

Støv, spindelvæv og lignende kan være træls at se på, fordi det ligner, at man ikke varetager sine personlige ejendele. Til gengæld er de potentielle skader på dit helbred meget værre. Støv består ikke kun af støv – faktisk er det en blanding af pollen, støv, husstøvmiddefæces og meget mere. Selvom det er i små portioner, kan det have en stor påvirkning på dit velbefindende. Det gælder også på kontoret, hvor medarbejdere kan ende med at udvikle allergier, tage flere sygedage og være meget mindre aktive. Derfor er det vigtigt, at din arbejdsplads er tilknyttet erhvervsrengøring, som kan gøre arbejdet for jer.

Erhvervsrengøring kan gøre underværker

Hvis incitamentet for ikke at ansætte erhvervsrengøring, er prisen, må vi desværre sige, at der ikke er mange andre veje udenom. Jo, selvfølgelig kan du uddanne dine medarbejdere i at bruge industrimidler og maskiner, men de skal også have betaling for ydelsen – ellers vil det også påvirke deres effektivitet på andre områder. Nej, et rengøringsfirma udefra, som er bestilt til kun at tænke på rengøringen, er den ideelle og hurtige løsning. Selvom der er tale om meget små støvpartikler, er det stadig lige så vigtigt for medarbejdernes helbred.

Få en aftale med et lokalt rengøringsfirma

På trods af hvor meget tid man bruger på kontoret, lægger mange ikke mærke til, hvor beskidt det hurtigt kan blive. Heldigvis er det ikke noget, du skal forvente. I stedet for at din medarbejdere skal pointere, hvornår der er behov for rengøring, kan rengøringen ske på et hyppigt plan: Med en fast rengøringsplan kommer der rengøringsfolk med jævne mellemrum, som altid sørger for at komme ind i diverse kroge. Desuden kan det blive væsentligt billigere, når man bestiller en aftale, da de fleste udbydere tilbyder mængde-rabat.

Lad en psykoterapeut hjælpe dig, hvis du er ramt af sorg

Er du ramt af sorg?

Har du for nylig oplevet et dødsfald i den nære familie eller vennegruppen, og kæmper du nu med at håndtere sorgen? Sorg er et både svært og tungt emne, og for mange kan det både være svært at håndtere og tale om. Ikke desto mindre er det vigtigt at få taget hånd om, så man ikke går med sorgen selv. Der kan være mange ting, der kan hjælpe det godt på vej, og psykoterapi er bare én af de metoder, man kan gøre brug af for at bearbejde sorgen.

Hvad er psykoterapi?

Psykoterapi er en form for samtaleterapi, hvor man ved hjælp af samtaler finder frem til roden af kriser og problemer ved at identificere dysfunktionelle mønstre, tanker og dynamikker. Så snart man har fundet frem til, hvad der ligger bag de dysfunktionelle mønstre, kan man gå ind og arbejde med dem og blive klogere på sig selv og på, hvordan man i fremtiden bedre kan håndtere svære situationer. Derfor kan psykoterapi med fordel anvendes i forbindelse med sorg, kriser og stress i hverdagen.

Psykoterapi handler også om blot at modtage støtte og få indsigt i sin egen mentale tilstand og psykiske problemer. Det kan nemlig være udfordrende selv at identificere, når man er ramt af en krise eller af dyb sorg. Derved kan en psykoterapeut give et støttende modspil til dine egne tanker og følelser, og sammen kan I få bearbejdet de følelser, handlinger og hændelser, der fylder hos dig.

Et sikkert rum med plads til sorgen

Når man er ved at gennemleve en livskrise, når man er stresset eller oplever en dyb sorgperiode, oplever man ofte en manglende handlekraft og et manglende initiativ. Det kan være svært at række ud eller i det hele taget mærke efter, hvad man har behov for. I psykoterapi bliver der skabt et trygt forum, hvor du ikke skal være bange for at tage plads. Du bliver mødt, forstået og respekteret, og så snart du har lavet aftalen, kan du være på vej mod forandring.

Få et skarpt look med lash og brow lift

Skal du til en stor fest? På date? Eller trænger du bare til lidt selvforkælelse, så kan du gøre det med en skønhedsbehandling og få naturlige vipper og øjenbryn med lifts. Disse behandlinger giver et smukt resultat, og hvis det lyder som noget for dig, er det bare at finde en dygtig kosmetolog, hvor du kan få behandlingen. Læs med her og hør mere om, hvad disse behandlinger kan gøre ved dine bryn og vipper.

Få holdbart vippebuk med lash lift

Lash lift er en behandling, som ved hjælp af nyere teknologi giver dig et såkaldt semi-permanent vippebuk. Dine vipper vil efterfølgende helt naturligt synes både længere, tættere og flottere. Resultatet holder mellem 4 – 6 uger afhængig af din specifikke vippetype samt hvor meget, du plejer dine vipper. Lyder dette som noget få dig, er det bare at få det gjort. Behandlingen tager kun mellem 45 og 60 minutter.

Få naturlige, fyldige bryn

Brow og lash lifter minder meget om hinanden. Med en brow lift behandling bliver dine bryn formet ved hjælp af en helt særlig væske, så de kommer til at sætte sig på en måde, som giver et mere fyldigt udtryk. Et brow lift kan dermed være med til at markere dine ansigt, og give dig skarpere og mere fyldige bryn.  

Når du får en behandling hos en dygtig kosmetolog med professionelle produkter kan behandlingen sagtens vare 4-6 uger. Ligesom ved Lash lift afhænger holdbarheden dog i høj grad også af den behandling, du efterfølgende giver dine bryn. Hvis du plejer dem godt, vil du kunne nyde glæde af resultater i længst mulig tid efterfølgende.