Er visir bedre end mundbind?

I starten af marts var engangsmundbind det mest almindelige værnemiddel mod corona-virus. Det fungerede også fint, fordi man ikke måtte andet end at købe ind eller gå ture. Men nu er virkeligheden ændret, og behovene for mundbind er mere opfattende, fordi mange mennesker skal bære beskyttelse over længere perioder. I forbindelse med arbejde er medarbejdere inden for detailhandlen, sundhedspersonalet og serviceindustrien, pga. deres store kontakt med mennesker, nødsaget til at bære mundbind i længere perioder. Det kan være et problem for flere brugere, fordi overdrevent brug af mundbind kan medføre irritationer med hud og vejrtrækningsbesvær. Til sådanne behov er et visir anbefalet. Her kan du have samme beskyttende egenskaber, men du får samtidig bedre forhold.

Lovgivning for smitteværn

Lovgivningen på området er ikke så kompliceret. I alle offentlige rum er du påbudt at bære et mundbind. Samtidig er det nødvendigt at skifte engangsmundbind ud hver 4. time; og igen, hvis mundbindet er brugt, vådt eller støvet. Mundbindet kan ved nødstilfælde anvendes til kortere, enkelte besøg. Dog er det anbefalet, at du skal have mundbind klar, så du kan skifte, hvis du har behov for det. Visir har til gengæld andre lovkrav. Det tilbydes som et alternativ til mundbindet for folk, som har problemer med at bære mundbindet. Skal du have visir, skal det kunne dække både næse og mund, også øjne hvis det er muligt, og sidde tæt på ansigtet. Til gengæld kan det sidde på i længere tid. Det kan faktisk holde hele dagen, og det eneste du skal gøre, er at vaske skærmen af med vand eller håndsprit, når du tager det.

Visirer i flere grader

Afhængig af om du bærer briller eller har en bestemt ansigtsbygning, findes der visirer i flere variationer.

  • Brillevisir: brillevisir giver støtte til folk, der bruger briller til dagligt. Hele ansigtet er dækket, og den spændes om panden ved brug.
  • Mundvisir: Dette visir dækker kun det mest nødvendige: mund og næse. Spændt omkring hagen dækker en skærm halvdelen af dit ansigt.
  • Almindeligt visir: Dette visir er et klassisk skærmvisir, som har bedre sikkerhed end de halve mundvisirer. Her spændes skærmen fast omkring panden, og du kan justere tætheden.

Uanset hvad du vælger, skal du være sikker på, at visiret kan bruges som smitteværn. Skal du have et visir til ansigtet, skal derfor tage dine forholdsregler, så du ikke ender med at sprede sygdom på trods af beskyttelse. Til gengæld kan det være et mere behageligt alternativ til længere brug, astmatikere, angstramte og mange flere.