Hjælp til genoptræning

Når der i forbindelse med en skade bliver sagt:” Det skal trænes væk”, lyder det som en gammel kliche. Dog tyder ny forskning, at der faktisk er noget om snakken. Resultatet af ny forskning viste nemlig, at folk med skader, der primært hvilte under restitutionen, brugte længere tid på at komme tilbage i sportstøjet end dem, der var lidt aktive under restitutionen.

Aktiv hvile

Begrebet aktiv hvile dækker over, at det er vigtigt at holde sig i gang, hvis du har fået en skade, der på sin vis tillader dig stadig at være aktiv. Dette er dog ikke ensbetydende med, at du skal fortsætte, hvor du slap før skaden, men derimod at du skal finde alternative træningsmetoder, der ikke fremprovokerer smerten. Hvis du eksempelvis har fod- eller benskader, kan du svømme, ro eller cykle, eller du kan løbe eller cykle, hvis du har hånd-, arm- eller skulderskader.

Hvis du har lidt en overbelastningsskade, skal du reducere træningen til et niveau, der tillader dig at træne uden smerte. Et godt råd er at halvere din træning, som hvor du tidligere løb 10 km, skal du prøve, hvordan din krop reagerer på at løbe 5 km.

Hvornår er du klar igen?

Som tommelfingerregel er du klar igen når:
– Du frit kan bevæge det beskadigede område
– Du har samme styrke i begge sider
– Du kan gennemføre træningen 100%

Optræningsprocessen

Optræningsprocessen skal have en progression, der kan refereres til som stigeprincippet. Du skal starte på det trin, hvor du kan udføre aktiviteten uden smerter, hvorefter du langsomt kan øge sværhedsgraden til du ender på det niveau, du var på før skaden. Hvis du oplever smerter i processen, må du igen træde et trin ned ad stigen.

Hvis du har brug for professionel hjælp til genoptræning, skal du blot kontakte en fysioterapeut, der har en bred viden omkring, hvordan genoptræningen specifikt skal forløbe for dig.