Hvad er forskellen på fysioterapi og osteopati

Der findes rigtig mange forskellige behandlingsformer, hvis formål er af hjælpe dig af med forskellige former for smerte. Du har sikkert hørt om behandlingsformen fysioterapi, men er du klar over, hvad denne form helt præcist indebærer, og ved du hvordan det adskiller sig fra fx osteopati? Læs med her og blive klogere på de forskellige behandlingsformer, hvordan de adskiller sig fra hinanden, og hvornår du skal opsøge en fysioterapeut frem for en osteopat.

Hvad er fysioterapi?

Fysioterapi er en behandlingsform, hvis formål er at få kroppen til at fungere optimalt. Der arbejdes med både led, muskler, knogler og nervesystem for at rette op på skader og forbedre funktioner og bevægelser. Fysioterapi som behandlingsform kan både bruges forbyggende mod skader, men kan også bruges, når skaden allerede er sket.

Fysioterapi kan hjælpe på en bred vifte af gener og lidelser, herunder:

 • Sportsskader
 • Arbejdsskader
 • Gigt
 • Rygproblemer
 • Smerter i alle dele af kroppen
 • Genoptræning efter fx sygdom eller operation

En fysioterapeut behandler en skade ved at finde årsagen til skaden, og så arbejde herudfra. På den måde vil der ved fysioterapeutisk behandling blive arbejdet med selve skaden, der er grunden til, at du har opsøgt behandling, og du vil få rådgivning om, hvad du selv kan gøre for at forebygge og undgå at skaden kommer tilbage eller bliver værre.

Hvad er osteopati?

Osteopati er en behandlingsform, hvor der tages udgangspunkt i kroppen som helhed og ikke bare de enkelte dele, hvori du oplever smerte eller gener. Ideen er, at kroppen hænger sammen, og at smerte et sted kan hænge sammen med helt andre steder i kroppen end man lige umiddelbart tænker. Derfor er det vigtigt for en osteopat at have hele kroppen og alle de forskellige systemer med, når smerter eller gener behandles. På den måde er der fokus på at finde den dybere rod til det problem, du går og døjer med.

En osteopat kan derfor også behandle mange forskellige gener. Det kan blandt andet være problemer med:

 • Rygsøjlen
 • Led
 • Muskler
 • Bindevæv
 • Fordøjelsesbesvær
 • Gynækologiske gener

Listen er lang, og du kan altid kontakte en osteopat i forbindelse med en smerte, du oplever, så kan han eller hun vurdere, hvorvidt ostepati som behandlingsform vil kunne afhjælpe. Desuden behandler osteopater både vokse, børn og spædbørn.

Forskellen på fysioterapi og osteopati

Den helt store forskel på fysioterapi og osteoparti som behandlingsformer er dermed også behandlingstilgangen. I det store hele kan de to behandlingsformer nemlig behandle og afhjælpe mange af de samme gener, men hvor en fysioterapeut vil fokusere på selve knæet, hvis det er der, du har ondt, så vil en osteopat fokusere på hele kroppen og lede efter årsagen andre steder end blot i knæet. Er du i tvivl om, hvilken behandling der vil være den rette for netop dig, kan du rådgive dig hos en osteopat eller en fysioterapeut, som vil kunne fortælle meget mere om de enkelte behandlingsformer og hvordan de helt konkret vil kunne afhjælpe den smerte, du oplever.